Odottavat ja synnyttäneet äidit

Jyväskylän Kiropraktiikka ja Hyvinvointiklinikka – KiHy Klinikka tarjoaa odottaville ja synnyttäneille äideille tehokkaan, turvallisen ja luonnollisen hyvinvointipolun. Tarkoituksena on luoda jatkumo odottavan äidin synnytykseen valmistautumisesta palautumiseen sekä mahdollisimman turvallinen ja tehokas paluu liikuntaharrastusten pariin.
Hyvinvointipolku soveltuu tuleville ja tuoreille äideille, jotka:
 • haluavat mahdollisimman stressittömän odotusajan, mikä luo pohjan sikiön luonnolliselle kehitykselle
 • haluavat tietää miten voi harrastaa liikuntaa turvallisesti läpi raskauden
 • haluavat valmistaa kehoaan ja lantionpohjaansa aktiiviseen ja mahdollisimman helppoon synnytykseen
 • haluavat ennaltaehkäistä ja poistaa raskauden aikaista ja jälkeistä lantioperäistä kipua ja issiasta
 • haluavat tarkan ja luotettavan lantionpohjan EMG tutkimuksen
 • haluavat oppia harjoittamaan lantiopohjaa ja kuntouttamaan suorien vatsalihasten erkauman ja ymmärtämään niiden merkityksen liikuntaharrastuksissa
 • haluavat tietää milloin on jälleen valmis täysipainoiseen urheiluun
 • haluavat tukean vauvan psykomotorista kehitystä
Miten KiHy:lla sovelletaan?
Hyvinvointipolku toteutetaan yhdistämällä äitiysfysioterapia, kiropraktiikka ja hieronta. KiHy Klinikalla on Jyväskylän ensimmäinen rekisteröity äitiysfysioterapeutti Anne Leikas ja raskauteen liittyviin lantioperäisiin häiriöihin jatkokouluttautunut kiropraktikko/fysioterapeutti Tuomo Pieti. Heidän kanssaan Jyväskylän ainoa ART-fysioterapeutti Siru Salonen sekä raskausajan hierontaan erikoistuneet hierojamme Olli Hakkarainen, Mikamatti Puranen sekä Miika Blomqvist luovat lyömättömän tiimin auttamaan odottavia ja synnyttäneitä äitejä.
Tiiminä he tarjoavat ainutlaatuisen tietotaidon odottaville ja synnyttäneille äideille. Jatkumon varmistamiseksi KiHy Klinikka tekee yhteistyötä paikallisten personal trainerien ja valmentajien kanssa, jotta raskauden jälkeisessä kuntoutuksessa mahdollistuu tarvittava progressio.
Tutustu Ammattimaisia kätilö-, liikunta ja ravintovalmennuspalveluita tarjoavaan Kokonaisuuteen!
1. konsultaatioajan voi varata joko Annelle tai Tuomolle

Kiropraktiikka ja odottavat ja synnyttäneet äidit:
Raskausajan selkä- ja lantiokivut ovat varsin yleisiä. Näihin lasketaan myös iskiaskivut. Niistä kärsii noin 45-72% kaikista raskaana olevista naisista (9). Näistä 14-25% kärsii kovasta lantiokivusta ja 7-10%:lla on lantiokipuja vielä synnytyksen jälkeenkin (2).
On myös tutkimuksia, joissa kipu hellitti 60%:lla itsestään noin kuukaudessa (6), mutta on myös tutkimuksia, joissa 40%:lla äideistä oli vielä kipua, jopa 18 kuukautta raskauden jälkeen (7).
Kipua voi tulla missä raskaudenvaiheessa tahansa, mutta yleisin kivun alkamisajankohta on viikoilla 20-28. Kovinta kipua koetaan yleensä viikolla 30.
Kiropraktiikka ja turvallisuus
 • Odottavien äitien keskuudessa kiropraktiikka on osoittautunut suosituksi ja se on koettu myös tarkoituksenmukaiseksi (1).
 • Kiropraktikon suorittamaa raskausajan arviointia ja hoitoa voidaan pitää myös turvallisena ja tehokkaana, kun hoidetaan yleisiä tuki- ja liikuntaelimistön vaivoja (3).
 • Tutkimus on osoittanut, että raskausajan alaselkä- ja lantiokipuja voidaan arvioida luotettavilla kliinisillä testeillä ja hoitaa yhdistäen HVLA (High-Velocity Low-Amplitude) nivelmanipulaatiota ja tarkkoja harjoitteita. (4)
 • HVLA manipulaatiohoito on turvallista, koska kiropraktikot on koulutettu hoitamaan tavoilla, jossa odottavan äidin vatsaonteloon ei pääse syntymään ylimääräistä painetta. Hoito on näin ollen turvallista niin odottavalle äidille kuin sikiölle (4).
 • Pitää muistaa, että HVLA manipulaation lisäksi kiropraktikot hyödyntävät lukuisia tekniikoita hoidossaan ja ne aina räätälöidään yksilön tarpeiden mukaisesti.
Kiropraktiikka ja lantionpohja
 • Tutkimuksen mukaan kiropraktiikalla voidaan lievittää lantiopohjan jännitystilaa. Lantionpohjan rentoutuminen voisi tarkoittaa, että kiropaktiikka voisi olla hyödyllistä odottaville äideille, koska se voisi helpottaa normaalia synnytystä. (10) (Lataa esite)
 • Mielenkiintoista oli myös samassa tutkimuksessa toimineen verrokkiryhmän lantionpohjan aktiivitaso, mikä oli huippu-urheilijan tasoa. Kiropraktiikalla voisi siis olla myös aktivoiva vaikutus lantionpohjaan. Tämä olisi ymmärrettävää, koska aikaisemmat tutkimukset ovat osoittaneet aktivoivan vaikutuksen myös poikittaiseen vatsalihakseen. Kliinisestä kokemuksesta Tuomo voi allekirjoittaa, että vaikutus on kyllä kaikkiin inhiboituneisiin lihaksiin, kun hoito fokusoidaan oikein.
Kiropraktiikka ja lantioperäinen kipu
 • Kiropraktiikan tehokkuuden puolesta puhuu tutkimus, missä 73% kaikista kiropraktikolla käyneistä 115 asiakkaasta arvioi edistyksensä joko erinomaiseksi tai hyväksi. Keskiarvo kivunlievittymisestä oli 61,5% (5)

Lähteet:

(1) Aa-Jakobsen, E., Miller, J., (2010) Chiropractic care during Pregnancy: Survey of 100 Patients Presenting to a Private Clinic in Oslo, Norway. Journal of Clinical Chiropractic Pediatrics. Vol 11, No2, Dec, pp. 771-774.

(2) Albert, H.B., (2001) Treatment of pelvic and low back pain in pregnant and post partum women. 4Th Interdisciplinary World Congress on Low Back and Pelvis Pain, Montreal, pp. 13-121.

(3) Borggren, C.L., (2007) Pregnancy and chiropractic: a narrative review of the literature. Journal of Chiropractic Medicine. Jun; 6(2): 70-4

(4) Browning, M., (2010) Low Back and Pelvic Girdle Pain of Pregnancy: Recommendations for Diagnosis & Clinical Management. Journal of Clinical Chiropractic Pediatrics. Vol 11, No 2, pp 775-779.

(5) Murphy, D.R., Hurwitz, E.L., McGovern, E.E., (2009) Outcome of Pregnancy-Related Lumpopelvic Pain Treated According to a Diagnosis-Based Decisions rule: A Prospective Observational Cohort Study. Journal of Manipulative and Physiological Therapeutics, Volume 32, Issue 8, p: 616-624.

(6) Robinson, S.H., Veierod, M.B., Mengshoel, A.M., Vollestad, N.K., (2010) Pelvic Girdle pain – associations betwenn risk factors in early pregnancy and disability or pain intensity in late pregnancy: a prospective cohort study. BMC Musculoskeletal Disorders. 11:91.DOI: 10.1186/1471-2474-11-91

(7) Skaggs, C.D., Prather, H., Gross, G., George, J.W., Thompson, P-A., Nelson, D.M., (2007) Back and pelvis pain in an underserved United States pregnant population: A preliminary descriptive survey. Journal of manipulativie and Physiological Therapeutics, 30, 130-134.

(8) World Health Organization WHO (Sveitsi). Guidelines on basic training and safety in chiropractic. Geneva; 2005

(9) Wu, W.H., Meijer, O.G., Uegaki, K., Mens, J.M., van Dieen, J.H., Wuisman, P.I., et al., (2004) Pregnancy-related pelvic girdle pain (PPP): Terminology, clinical presentation and prevalence. European Spine Journal. 13, 575-589.

(10) Haavik (2018) Pelvic floor functional changes with spinal manipulation in pregnant
and non-pregnant women: A pilot study. JMPT 2016.


@kihyklinikka Jyväskylä – Jyväskylän Kiropraktiikka & Hyvinvointiklinikka: Kiropraktikko, Fysioterapeutti, Urheiluhieroja, hieronta Jyväskylä.