Lasten ja nuorten rasitusvammat

UKK-instituutin ohjeistus 7-17 vuotiaille on vähintään yksi tunti reipasta ja rasittavaa liikkumista päivässä. Molempia, kestävyyttä ja voimaa tulee harjoitella kolme kertaa viikossa. Harjoituksista palautumiseen tarvitaan yhdeksän tuntia unta.

UKK-instituutin ohjeistus 7-17 vuotiaille on vähintään yksi tunti reipasta ja rasittavaa liikkumista päivässä. Molempia, kestävyyttä ja voimaa tulee harjoitella kolme kertaa viikossa. Harjoituksista palautumiseen tarvitaan yhdeksän tuntia unta. (UKK-instituutti 2021, WHO 2020) Toteutuuko tämä lapsen/nuorenne kohdalla? Tämä luo kapasiteettipohjan, mikä tulee olla riittävä, jottei lapsi ylikuormitu.

Valitettavasti lasten ja nuorten urheiluvammat ovat yleistyneet ja kasvuikäisten rasitusvammat yhdistyvät organisoituun yksipuoliseen urheiluun, tavoitteelliseen kilpaurheiluun sekä omaehtoisen liikunnan vähyyteen. (Difori JP ym 2014, Jayanthi NA ym. 2015, Smucny M ym. 2015, Vasankari T & Kolu P 2018, Blomqvist ym. 2019; Mononen ym. 2016 Ristolainen ym. 2019) Onko lapsesi harjoittelu monipuolista? Vastaako ohjatun harjoittelun kuormitus lajikuormitusta? Onhan omaehtoiselle liikunnalle aikaa ja intoa?

Tutkimusnäyttöön perustuen fyysisiä ominaisuuksia ja taitoja tulisi harjoittaa monipuolisesti kaikissa kasvun ja kypsymisen vaiheissa, KAIKISSA! (van Hooren & Croix 2020) Kaikkea voidaan harjoittaa iästä huolimatta. Varsinkin maksimi- ja nopeusvoimaa.

Lapsen ja nuoren rasitusvammat:

Rasitusvamman alkamisajankohtaa on vaikea määrittää, mutta se liittyy rasituksen ja levon epäsuhtaan. Toistuva raskas kuormitus (iskutus) aiheuttaa kudoksessa mikrotason vammoja. Myös hormonitasapainon muutoksilla on merkittävä altistava vaikutus (stressihormonit). Kun palautuminen on riittämätön, johtaa tila kudosten vaurioitumiseen. Puolet kaikista kasvuikäisten liikuntavammoista on rasitusvammoja. Esiintyvyydeksi on arvioitu noin 1–1,5 rasitusvammaa 1 000:ta urheiluun käytettyä tuntia kohden. (Difori JP ym 2014, Leppänen M ym. 2019, Lewis J 2020)

Altistavia tekijöitä:

 • Yksipuolinen liiallinen kuormitus suhteessa suorituskykyyn
 • Voimaominaisuudet eivät ole kuormituksen vaatimalla tasolla
 • Toistokuormitus (iskutus)
 • Toistuvat mikrotraumat
 • Virheellinen harjoittelun suunnittelu
 • Riittämätön lepo
 • Vain yhden lajin harrastaminen (Valovich McLeod T ym. Journal of Athletic Training 2011. McGuine TA ym. Am J Sports Med. 2017 Jayanthi NA ym. 2015, Ristolainen ym. 2019)

Yleisimpiä rasitusvammoja joita hoidamme:

 • Alaselän (takakaaren) ja metatarsalien rasitusmurtuman esiasteet ja rasitusmurtumat
 • Nilkan inversiovammat (nyrjähdykset)
 • Kasvu/luutumisalueen kiputilat – apofysiitit (istuinkyhmy, Osgood – Schlatterin tauti, Sinding–Larsen–Johanssonin tauti, Severin tauti, suoliluun anteriorinen harju jne.)
 • Jännekivut (tendiniitit, tendinoosit, tendinopatiat)
 • Toiminnallinen skolioosi

Vastaanotolla kartoitamme mitä vammoille altistavia (bio-psyko-sos.) tekijöitä lapsessa/nuorella on?

 • Onko urheilevan lapsen tai nuoren voimakapasiteetti lajin kuormituksen vaatimalla tasolla?
 • Onko kuormituksen ohjelmointi tasapainossa?
 • Onko palautuminen ja ravinto riittävällä tasolla?
 • Onko sensomotoriikka riittävällä tasolla?
 • Onko taito- ja kehonhallinta riittävällä tasolla?

Osaamme auttaa!

Ongelmiin on hyvä puuttua mahdollisimman aikaisin, jottei ongelmat pitkity ja pahimmillaan estä rakkaaseen lajiin paluuta tai tulevaisuuden unelmia. Yhdessä kartoitamme lapsenne tai nuorenne tilanteen ja sen pohjalta teemme yksilöllisen suunnitelman, jolla liikkumisen ilo on jälleen mahdollista! Tervetuloa!

Tämän palvelun voit maksaa myös:

Tämän palvelun asiantuntija:

Kiropraktikko ja fysioterapeutti

Tuomo Pieti

"Hoidoilla pyrin poistamaan hermosto-, tuki- ja liikuntaelimistön häiriötiloja, en siis ainoastaan niistä aiheutuvia kiputiloja."
Lue lisää
Fysioterapeutti ja LitM (liikuntafysiologia)

Anne Leikas

"Hyvinvointia, liikkumis- ja toimintakykyä – harjoittelua kohti tavoitteitasi!"
Lue lisää
Naprapaatti ja koulutettu hieroja

Lauri Koho

"Tähtään kivuttomaan ja toimintakykyiseen lopputulokseen."
Lue lisää
MOst Masters of Osteopathy, registered with GOC (UK), Rekisteröinti Suomen Valviraan vireillä

Sara Vuoristo

"Olen saanut loistavaa palautetta potilassuhteiden rakentamisesta, kuuntelutaidoista sekä itse manuaaliterapian taidoista. Hoitotyylini on toiminnallinen ja lempeä. "
Lue lisää
Fysioterapeutti

Siru Salonen

"Lähellä sydäntäni on työikäisten ja urheilijoiden tuki- ja liikuntaelinongelmien hoito, erityisesti rasitusvammat ja niiden kuntoutus."
Lue lisää
Fysioterapeutti ja koulutettu hieroja

Reeta Ala-Kotila

"Tavoitteeni on auttaa sinua saavuttamaan parhaan mahdollisen toimintakyvyn."
Lue lisää

Pyrimme aina tarjoamaan mahdollisimman nopeaa, kustannustehokasta ja viimeisimpiin tutkimustuloksiin perustuvaa hoitoa Jyväskylässä.

Varaa aika hoitoon!

Varaa aika