Akupunktio

Akupunktio on vanha hoitomuoto ja peräisin Kiinasta. Tarjoamme länsimaalaista- sekä dry needling technique akupunktiota sekä PENS:iä Jyväskylässä.

Länsimaalainen akupunktio

Akupunktio on vanha hoitomuoto ja peräisin Kiinasta. Länsimaisen akupunktion lähtökohtana on kivunhoito eikä traditionaalisen kiinalaisen akupunktion mukainen energiavirtojen tasapainottaminen. Paras pitkäaikainen hyöty akupunktiosta saadaan, kun hoitoon yhdistetään harjoittelu.

Akupunktio on kivunhoitomenetelmä, jossa akupunktioneuloja laitetaan akupisteisiin tai kipupisteisiin eli triggerpisteisiin. Kiinalaisessa akupunktiossa akupisteität eli kanavapisteitä on 361 ja ne määräytyvät kiinalaisen lääketieteen meridiaanien mukaan. Kuitenkaan kaikkia akupisteitä ei käytetä ja lisäksi on ekstrapisteitä ja triggerpisteitä eli aristavia kohtia, joihin akuneuloja voidaan laittaa.

Akupunktiolla ärsytetään kehon vapaita hermopäätteitä eli kyseessä on ärsytyshoito. Akupunktio poistaa kipua paikallisesti eli puuduttaa ja nostaa yleisesti kipukynnystä. Se myös laukaisee lihasjännitystä ja laskee jopa pulssia ja verenpainetta.

Akupunktiota on tutkittu paljon ja paras kipua helpottava tutkimusnäyttö on akupunktiolla yhdistettynä sähköhoitoon eli PENS:iin (percutaneous electric nerve stimulation = “ihonläpi annettava hermostimulaatio”). PENS-laitteet löytyvät myös KiHy:ltä. Tutkimusnäyttöä akupunktiosta löytyy mm.myofaskiaalisessa kivussa, alaselkäkivussa, kuukautiskivuissa, vulvodyniassa, purentalihaskivuissa, päänsäryssä, tenniskyynärpäässä, karpaalitunnelisyndroomassa. Vielä parempi tutkimusnäyttö on, kun akupunktiota yhdistetään sähköhoitoon. Lisäksi sähköakupunktiolla on saatu hoidettua myös alaraaja-amputoitujen aavesärkyä. Pidempiaikainen kivunlievitys saadaan, kun akupunktiota ja harjoittelua yhdistetään. Tämän vuoksi akupunktiosarjaan liittyy KiHy:llä harjoittelu ja ohjaus omatoimiseen harjoitteluun. Akupunktion ja sähköakupunktion tulisi tuoda hoitovastetta 3-5 käynnillä, mutta välillä voidaan tarvita 8 käyntiä.

Akupunktiota voidaan käyttää kipuhoitona mm:

  • päänsäryssä, migreenissä, niskakivuissa ja purentaelinten kivuissa
  • yläraajan kivuissa; karpaalitunnelisyndroomassa, tenniskyynärpäässä, olkapääkivuissa
  • selkäkivussa ja iskiaskivussa
  • pakarakivussa
  • etu- ja takareisikivuissa
  • polvikivussa
  • penikkataudissa
  • säären, pohkeen ja jalkaterän kivuissa
  • lantionpohjan kivuissa
  • raskaana ollessa tuki- ja liikuntaelinkivuissa.

DNT eli dry needling technique

Dry needling (DN) eli kuivaneulaus on länsimaiseen lääketieteeseen perustuvaa akupunktioneuloilla tehtävää hoitoa. Nimensä mukaisesti kehon sisään ei injektoida mitään vaan hoito perustuu pelkästään neulan aikaansaamaan vaikutukseen. Neuloina käytetään ohuita, steriilejä suojakaasuun pakattuja kertakäyttöneuloja.

Dry needling-hoidossa käsitellään pehmytkudoksessa (myofaskia) sijaitsevia triggerpisteitä (TrP). Pinnallisempaa neuloitusta käytetään hoidettaessa esimerkiksi nivelalueen oireita ja heijastekivun alueita. DN-hoito stimuloi immuunijärjestelmää paikallisesti ja laukaisee kehon omia paranemisprosesseja. Hoito poikkeaa kiinalaisesta akupunktiosta siten, että akupunktiossa hoidetaan meridiaaneilla eli energiakanavilla olevia akupisteitä kiinalaisen lääketieteen mukaisesti. Dry needling ei siis ole akupunktiohoitoa.

Trigger-pisteet (TrP) ovat herkkiä tai kipeitä pisteitä lihaksessa jotka tuntuvat pinnallisissa lihaksissa kireinä juosteina tai hernemäisinä pisteinä. Kireät juosteet ovat jatkuvasti lyhentyneessä tilassa olevia lihassyitä. Tämä lyhentynt tila estää lihasta toimimasta sille ominaisella tavalla heikentämällä sen aineenvaihduntaa paikallisesti.

Trigger-pisteet aktivoituvat yleensä toistuvan rasituksen, stressin tai kohonneen verenpaineen aiheuttamana tai esimerkiksi happamoituneen kehon muodostamana. Myös kroonisesta kivusta kärsiville kehittyy TrP:itä. Trigger-pisteille on tyypillistä heijastekipu. Tämä tarkoittaa sitä, että hoidettava piste voi sijaita yllättävän kaukana varsinaisesta kipualueesta.

Tämän palvelun voit maksaa myös:

Tämän palvelun asiantuntija:

Kiropraktikko ja fysioterapeutti

Tuomo Pieti

"Hoidoilla pyrin poistamaan hermosto-, tuki- ja liikuntaelimistön häiriötiloja, en siis ainoastaan niistä aiheutuvia kiputiloja."
Lue lisää
Fysioterapeutti ja LitM (liikuntafysiologia)

Anne Leikas

"Hyvinvointia, liikkumis- ja toimintakykyä – harjoittelua kohti tavoitteitasi!"
Lue lisää
Naprapaatti ja koulutettu hieroja

Lauri Koho

"Tähtään kivuttomaan ja toimintakykyiseen lopputulokseen."
Lue lisää

Pyrimme aina tarjoamaan mahdollisimman nopeaa, kustannustehokasta ja viimeisimpiin tutkimustuloksiin perustuvaa hoitoa Jyväskylässä.

Varaa aika hoitoon!

Varaa aika