Odottavat ja synnyttäneet äidit

Raskaana olevien on yleistä kokea epämukavia tuki- ja liikuntaelin vaivoja raskautensa aikana. Meidän tavoitteenamme on helpottaa raskaana olevan äidin oloa, turvallisesti hänen ja lapsen ehdoilla. Synnytyksen jälkeen voimme auttaa erilaisissa vaivoissa lantionpohjasta vatsalihasten erkaumaan ja erilaisiin kiputiloihin sekä turvallisessa liikuntaan palaamisessa.

Raskausaikana ja synnytyksen jälkeen löydät apua kuntoutukseen ja erilaisten kipujen hoitoon Jyväskylässä äitiysfysioterapeutilta, kiropraktikolta, naprapaatilta ja osteopaatilta sekä raskaushieronnasta.

Raskausajan muutokset

Raskausaika tuo mukanaan monia fyysisiä muutoksia ja rasituksia painonnousun, painopisteen muuttumisen ja asentomuutosten (ryhti) johdosta. Keho pyrkii kompensoimaan tilannetta parhaansa mukaan, mutta muutostahti on sen verran nopea, että se ei ehdi saavuttaa uutta tasapainotilaa. Painopisteen muutokset johtavat lannerangan lordoosin eli koveruuden muutoksiin, mikä lisää alueen kuormitusta ja saa helposti aikaan lanneselän (alaselän) kiputiloja. Asento- ja painopistemuutoksien kompensaatioihin osallistuvat myös niska- ja hartiaseudun lihakset, jotka helposti jännittyvät. Pitkittyneen jännitystilan seurauksena alueiden verenkierto ja aineenvaihdunta hidastuvat, mikä johtaa helposti eriasteisiin kiputiloihin, turvotuksiin (sormet ja kädet) ja päänsärkyyn.

Raskauden aikana relaksiinihormonin vaikutuksesta häpyliitoksen sidekudos ja nivelsiteet löystyvät ja voivat aiheuttaa liitos- eli symfyysikipua. Pienemmässä määrin tähän osallistuvat myös estrogeeni ja keltarauhashormoni (progesteroni). Vaikutus ei rajoitu vain häpyliitokseen vaan myös muihin niveliin; erityisesti risti-suoliluuniveleen (SI-nivel) aiheuttaen takalantiokipua. Kipu on luonteeltaan samanlaista kuin iskiaskipu. Lantion asentomuutokset, painonnousu ja kasvava kohtu voivat myös hidastaa laskimoveren ja erityisesti imunesteen palautumista jaloista, mikä aiheuttaa paineen tunnetta ja turvotusta.

Äitiysfysioterapia

Äitiysfysioterapia auttaa sinua odotusaikana tuki- ja liikuntaelimistön kivuissa esim. liitoskivuissa tai lantion seudun kivuissa, ohjaa turvallisen liikunnan harrastamisessa sekä auttaa kehoasi ja lantionpohjaasi valmistautumaan synnytykseen.

Synnytyksen jälkeen äitiysfysioterapia auttaa sinua

  • harjoitteluun ja juoksemiseen palaamisessa
  • synnytyksestä palautumisessa
  • suorien vatsalihasten erkauman kuntoutuksessa (johon lantionpohjan osaaminen liittyy kiinteästi)
  • lantionpohjan toimintahäiriöissä ja harjoittelussa
  • erilaisten kipujen hoidossa
  • sektioarpien (keisarinleikkaus) ja lantionpohjan arpien hoidossa
  • äidin ergonomiassa vauva- ja pikkulapsiaikana

Äitiysfysioterapiassa on käytössä ultraääni, jolla voidaan tutkia vatsalihasten toimintaa eri liikkeissä sekä lantionpohjan aktivointia vatsan päältä. Lisäksi käytössä on lantionpohjan EMG laitteisto, joilla voidaan tutkia lantionpohjan sähköistä toimintaa myös liikkeissä. Lantionpohjan EMG kuuluu osana Äidin juoksuun paluu - tuotetta.

Äitiysfysioterapiakäynnille voit tulla ennen jälkitarkastusta tai vaikka synnytyksestä olisi jo pidemmän aikaa. Noin puolella vatsalihasten erkauma palautuu n.2 kk synnytyksestä, mutta yhtä oikeaa aikaa ei ole tulla käynnille. Osalle hyötyä on jo 3 vkoa synnytyksestä saada apua lantionpohjan tai arpien kanssa tai huomata oman kehon tilanne harjoittelua ajatellen. Äitiysfysioterapiaan voit tulla lähetteellä tai ilman lähetettä.


Tuotteet:

Äidin juoksuun paluu 1 & 2

Käynneiltä saat tietoa kehon palautumisesta raskauden jälkeen lantionpohjan ja tuki- ja liikuntaelimistön osalta. Saat ohjeet, mitä ja miten valmistaa kehoa juoksun aloittamiseen raskauden jälkeen.

Äidin rentouttava hoito 70 min

Äideille, jotka kaipaavat kehoon rentoutta, joustavuutta ja/tai hemmottelua. Lantion ja/tai rintakehän alueen kivuista kärsiville.

Hoidossa erilaisin manuaalisin tekniikoin mobilisoidaan eli saadaan liikettä ja joustoa luisten, kalvojen, vatsan, selän, arpien ja/tai lantionpohjan rakenteisiin. Hoidossa voi valita, mihin hoitoa kohdennetaan enemmän – ulkoisiin rakenteisiin vai myös sisäisesti lantionpohjaan.

Hoito sopii synnyttäneille äideille aikaisintaan jälkitarkastuksen jälkeen TAI vaikka synnytyksestä on pidemmän aikaa.

Kiropraktiikka, naprapatia ja osteopatia raskausaikana ja raskauden jälkeen

Odottavien ja synnyttäneiden äitien kiropraktiikan, naprapatian ja osteopatian tavoitteena on saada koko keho tasapainoon, jottei häpyliitoksen, SI nivelien sekä lantiota ja kohtua tukevien nivelsiteiden ym. faskian ylikuormituksia syntyisi. Tämä loisi pohjan turvalliselle synnytykselle ja sikiön kehitykselle. Tutkimukset puoltavat, että hoito on:

  • Suosittua ja tarkoituksenmukaista (1).
  • Turvallista ja tehokasta (2). Myös HVLA (High-Velocity Low-Amplitude) manipulaatiohoito yhdistettynä harjoitteluun on turvallista niin äidille kuin sikiölle (3).
  • Tehokasta, koska 73% äideistä (n.115) arvioi edistyksensä joko erinomaiseksi tai hyväksi. Keskiarvo kivunlievittymisestä oli 61,5% (4).

Raskaudenaikaisista ja jälkeisistä alaselkä- ja lantiokivuista ei välttämästä tarvitse siis kärsiä vaan niihin löytyy myös tehokas, turvallinen ja luonnollinen hoitomuoto. Mahdollisimman stressitönodotusaika luo pohjan sikiön luonnolliselle kehitykselle.

Raskaushieronta

Tarjoamme KiHy :llä myös raskaushierontaa. KiHy:llä on käytössä raskaustyyny, mikä mahdollistaa käsittelyt vatsamakuulla myös raskauden edetessä. Lue lisää raskaushieronnasta täältä!

Tervetuloa hoitoon!

Lähteet:

(1) Aa-Jakobsen, E., Miller,J., (2010) Chiropractic care during Pregnancy: Survey of 100 Patients Presenting to a Private Clinic in Oslo, Norway. Journal of Clinical Chiropractic Pediatrics. Vol 11, No2, Dec, pp. 771-774.
(2) Borggren, C.L., (2007) Pregnancy and chiropractic: a narrative review of the literature. Journal of Chiropractic Medicine. Jun; 6(2): 70-4
(3) Browning, M., (2010) Low Back and Pelvic Girdle Pain of Pregnancy: Recommendations for Diagnosis & Clinical Management. Journal of Clinical Chiropractic Pediatrics. Vol 11, No 2,pp 775-779.
(4) Murphy, D.R., Hurwitz,E.L., McGovern, E.E., (2009) Outcome of Pregnancy-Related Lumpopelvic Pain Treated According to a Diagnosis-Based Decisions rule: A Prospective Observational Cohort Study. Journal of Manipulative and Physiological Therapeutics, Volume 32, Issue 8, p: 616-624.

Tämän palvelun voit maksaa myös:

Tämän palvelun asiantuntija:

Fysioterapeutti ja LitM (liikuntafysiologia)

Anne Leikas

"Hyvinvointia, liikkumis- ja toimintakykyä – harjoittelua kohti tavoitteitasi!"
Lue lisää
Kiropraktikko ja fysioterapeutti

Tuomo Pieti

"Hoidoilla pyrin poistamaan hermosto-, tuki- ja liikuntaelimistön häiriötiloja, en siis ainoastaan niistä aiheutuvia kiputiloja."
Lue lisää
MOst Masters of Osteopathy, registered with GOC (UK), Rekisteröinti Suomen Valviraan vireillä

Sara Vuoristo

"Olen saanut loistavaa palautetta potilassuhteiden rakentamisesta, kuuntelutaidoista sekä itse manuaaliterapian taidoista. Hoitotyylini on toiminnallinen ja lempeä. "
Lue lisää
Koulutettu hieroja, Urheiluhierojan EAT (erikoisammattitutkinto)

Olli Hakkarainen

"Hierojana olen asiakaslähtöinen ja hoitojeni tavoite on tukea yksilön kokonaisvaltaista hyvinvointia ja tasapainoa."
Lue lisää
Koulutettu hieroja, Urheiluhierojan EAT (erikoisammattitutkinto)

Kemal Könec

"Otan jokaisen asiakkaan yksilönä vastaan, huomioin ja kuuntelen asiakkaan toiveita."
Lue lisää

Pyrimme aina tarjoamaan mahdollisimman nopeaa, kustannustehokasta ja viimeisimpiin tutkimustuloksiin perustuvaa hoitoa Jyväskylässä.

Varaa aika hoitoon!

Varaa aika