Oletko joskus kuulut puhuttavan tendinopatiasta?

Tendinopatiat

Tendinopatia on yksi yleisimmistä pehmytkudoksen aiheuttamista pitkittyneistä kiputiloista. Tendinopatia on yksinkertaistettuna jänteen ylikuormitustila, mutta sen synty ja biomekanismi on monimutkaisempi prosessi.

Tässä sinulle tiivistetty tietopaketti siitä, mitä on tendinopatia ja miten sitä voidaan hoitaa.

Tendinopatiana käsitetään kipu, joka kohdistuu jänteen alueelle ilman edeltävää vammamekanismia. Sitä voi esiintyä jokaisessa jänteessä, mutta näistä yleisimmät ovat akillesjänteen, peroneusjänteen sekä kyynärpään ojentaja- ja koukistajalihaksen jänteen tendinopatiat.

Tendinopatian oireita ovat paikallinen jänteen kipu kuormituksessa, sekä suoritus- ja toimintakyvyn heikentyminen. Lisäksi jänteessä voi olla paineluarkkuutta sekä turvotusta/jänteen paksuuntumista. Tendinopatian synty yhdistetään tällä hetkellä vahvasti ali- tai ylikuormitukseen. Tarkoittaen sitä, että jos jänteeseen kohdistuu lyhyellä aikavälillä normaalia selkeästi kuormittavampi jakso, jänne saattaa ylikuormittua ja oireilla tästä syystä. Tämän lisäksi pidemmällä aikavälillä jänne voi rasittua myös, mikäli normaali rasitus on suurempaa, mitä jänteen rasituksensietokyky on. Toisin sanoen, tällöin jänteen ja tätä kautta myös lihasten voima ja kestävyys ovat liian heikkoja suhteessa arjen kuormitukseen. Jänteen kuormituskyvyn kannalta haastavimpana pidetään tilanteita, joissa jänteeseen kohdistuu samanaikaisesti kompressiota ja venytystä (Pasanen ym, 2021, 214). Jännevammoja esiintyy myös enemmän lajeissa, joissa jänteeseen kohdistuu toistuvaa tai nopeaa venymis-lyhenemissykliä, kuten juoksua ja hyppyjä sisältävissä lajeissa. Tendinopatialle altistavia tekijöitä ovat diabetes, ylipaino ja hyperkolesterolemia sekä naishormonit. (Pasanen ym, 2021, 214-215; Ranger ym, 2015)

Kuntoutus

Tendinopatian kuntoutukseen kuuluu isona osana kivun hallinta, kipuun liittyvien pelkojen ja välttämismallien vähentäminen, jänteen kuormitussietokyvyn lisääminen sekä kokonaiskuormituksen hallinta. Lisäksi tulisi kiinnittää huomiota jänteen paranemisprosessin kannalta oleellisiin asioihin, kuten uni, ravinto, stressi ja tupakointi.

Harjoittelun suunnitteluun vaikuttaa sekä se missä vaiheessa paranemisprosessia jänne on, että jänteen sen hetkinen rasituksensietokyky. Fysioterapeutti, naprapaatti, osteopaatti tai kieropaktikko arvioi tämän ja tekee sen pohjalta harjoitussuunnitelman.

Yleisesti tendinopatiassa voidaan käyttää erilaisia lihastyötapoja, kuten isometristä, eksentristä sekä konsentrista lihatyöskentelyä, kuntoutusprosessin kohdasta riippuen. Lihaksen rasituksen sietoa lisätään helpommasta vaikeampaan ja kohti venytys-lyhenemis sykliä ja kuormittavampia plyometrisiä harjoitteita, kuten hyppyjä. Viimeisenä kuntoutuksen portaana on lajityypillinen harjoittelu, mikäli tarkoituksena on tiettyyn lajiin palaaminen. (esim.urheilijalla oma laji tai kuntoilijalla juoksu).

Kivun hallintaan kannattaa tarttua mahdollisimman nopeasti, sillä kipeytyneen alueen käytön välttäminen vain pahentaa tilannetta. Kuten yllämainittu, myös alikuormitustila voi olla yksi tendinopatian aiheuttajista, siksi kokonaan kipeän alueen liikuttamisen välttäminen vain pienentää jänteen rasituksensietokykyä ja näin ollen voi ylläpitää tendinopatian oireilua. Aluksi harjoittelussa voi tulla ja usein tuleekin kipua, mutta harjoittelun suunnitellussa ja toteutuksessa yhdessä asiakkaan kanssa kivun määrää pystytään hallitsemaan.  Tavoitteena kuitenkin on, että rasituksen sietokyvyn kasvaessa kivut tulevat vähentymään. Harjoittelu onkin eräänlaista tasapainoilua sen kanssa, että jännettä ja lihaksia harjoitetaan riittävästi voiman parantamiseksi, mutta ei liikaa, jotta jänne ei ylirasitu.

Myös jänteen aineenvaihdunta tapahtuu pääasiassa lihasjänneliitosten, jänneluuliitosten sekä ympäröivien kudosten kautta, ja tämän vuoksi kipeytyneen alueen liikuttaminen parantaa myös jänteen aineenvaihduntaa. ( Laitinen&Toivanen, 2017)

Yhteenveto

Jos kärsit tai epäilet kärsiväsi tendinopatiasta, jatka arkeasi mahdollisimman normaalina, vähennä ylimääräistä rasitusta kipeälle alueelle (älä siis suunnittele isoja remonttiprojekteja tähän hetkeen!). Ota yhteys KiHyn ammatilaisiin ja tehdään sinun tilanteeseesi sopiva kuntoutussuunnitelma.

Lähteet

Pasanen, K.,Haapasalo, H., Halén, P., Parkkari, J. Urheiluvammojen ehkäisy jakuntoutus. VK-Kustannus Oy. Livonia Print. 2021. 213-221

Laitinen, S.,Toivanen, M., Opinnäytetyö, Patella-, akilles- jahamstringtendinopatioiden harjoitusterapia, 2017

Tom A Ranger,Andrea M Y Wong, Jill L Cook, Jamie E Gaida. Is there an associationbetween tendinopathy and diabetes mellitus? A systematic rewiew withmeta-analysis, 2015

Pyrimme aina tarjoamaan mahdollisimman nopeaa, kustannustehokasta ja viimeisimpiin tutkimustuloksiin perustuvaa hoitoa Jyväskylässä.

Varaa aika hoitoon!

Varaa aika